Kinesitherapie Smesman

Dry needling Lede

Dry needling in de buurt van Lede gezocht? Welkom! Laat jouw pijn behandelen dankzij myofasciale therapie: stretching, dieptemassage of dry needling. Blijf niet zitten met pijn of vragen, te Lede. Maak nu je afspraak of neem vrijblijvend contact op.

✆ 054/33.36.68Vrijblijvend contact opnemen

Myofasciale therapie in de buurt van Lede

Myofasciale therapie kan toegepast worden bij het behandelen van pijn die veroorzaakt wordt door een verkeerd functioneren van één of meerdere spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, ook wel “triggerpunten” genoemd.  Deze punten kunnen pijn geven volgens een specifiek uitstralingspatroon en worden bij ons behandelt met specifieke technieken zoals dieptemassage, dry needling (prik met een naaldje, waaronder we de myofasciale therapie verstaan), warmte en stretching.

Wat is dry needling?

Er wordt op een specifieke plaats in de spier (triggerpoint) een naald ingebracht door de huid heen. Op het moment dat het gespannen bandje (taut band) geraakt wordt, merk je een beweging in de aangeprikte spier. Dat is een twitch respons. De kramp wordt aangeprikt, je ziet de naald bewegen, je ziet een beweging in de spier, en nadien ontspant de oorspronkelijk verkrampte vezel. Er wordt door de kinesist nooit een vloeistof ingespoten. Vandaar de benaming dry needling, of droog prikken. Afhankelijk van de klacht of probleemzone zal de kinesist meerdere spieren tegelijk aanprikken om meteen de gehele ketting aan spieren terug gezond te maken.

Dry needling wordt toegepast bij volgende klachten:

  • Hoofdpijn, nekpijn, oorsuizen, duizeligheid, druk op de ogen, 
  • piepende geluiden in het oor, tandpijn, 
  • keelpijn, halspijn, schouderpijn, borstpijn, pijn tussen de schouderbladen, 
  • elleboogpijn, tenniselleboog, golferselleboog, 
  • polspijn, handpijn, pijn aan de vingers, 
  • buikpijn, flankpijn, pijn aan het zitvlak, liespijn, 
  • teelbalpijn, pijn aan de schaamlippen, genitale pijn, 
  • bovenbeenpijn, kniepijn, knieholtepijn, kuitpijn, 
  • pijn aan de enkel, voetrugpijn, voetzoolpijn, teenpijn …

Dry needling kan bijna in elke regio van het menselijk lichaam toegepast worden.

Dry needling Lede bij Kinesitherapie Kine Smesman.

Dry needling in de buurt van Lede? Zo gaan wij te werk!

Wat is de oorzaak van de verhoogde spierspanning?

Onze gespecialiseerde kinesitherapeut zal u eerst grondig onderzoeken en nakijken of de oorzaak van de verhoogde spierspanning in de spier zelf gelegen is of dat er een andere oorzaak is. Dit kan bijvoorbeeld een verminderde mobiliteit zijn in een gewricht, in de omgeving van de overspannen spier, een hernia, slijtage in omliggende gewrichten, foutieve gewoontes van bewegen of foutieve houdingen met overbelasting tot gevolg. 

Langdurig aanwezige stress kan zeker ook een belangrijke veroorzakende factor zijn voor de zogenoemde actieve triggerpoints. Een triggerpoint is een te voelen bandje in de spiervezels waar de spanning verhoogd is. De actine en myosine filamenten zijn dan constant in een chemische verbinding, waardoor de spiervezels maximaal verkort zijn. Door een verstoring in de toevoer en afvoer van chemische stoffen zoals kalium, natrium, calcium en magnesium en dergelijke, zal de normale chemische werking van de spiervezel verstoord zijn. De spiervezels die normaal na contractie terug ontspannen, kunnen dat nu niet meer. Er moet een mechanische actie gebeuren om de spierspanning terug te normaliseren, waar dit normaal via een chemische reactie gebeurt.

Dieptemassage, stretching of dry needling vlakbij Lede

Dankzij myofasciale therapie: stretching, een dieptemassage of dry needling kan er een mechanische actie gebeuren om de spierspanning te doorbreken en terug een normale circulatie mogelijk te maken. Als de bloedstroom herstelt, dan komt er terug meer natrium, kalium, calcium, magnesium en andere stoffen in de spier. Vervolgens wordt de normale spiercontractie afgewisseld met ontspanning en loslaten van myosine en actine filamenten tegenover mekaar. Doordat er ook terug meer zuurstof in de spier komt bij herstelde bloedstroom, zal de pijn die aanwezig was door spierkrampen nadien verdwijnen. 

Na de behandeling kan de spierzone vermoeid en stijf aanvoelen. Door normaal te gaan bewegen en goed warm te houden door bijvoorbeeld warme kledij of een douche, zal deze stijfheid zeer snel verminderen of weggaan.

★★★★★ - Na een reeks dry needling sessies werden de pijnklachten steeds minder en op een gegeven moment bijna onbestaande. Dankzij een paar eenvoudige aangeleerde oefeningen is dit perfect onder controle te houden. Mijn oprechte dank aan het ganse team van Kine Smesman!

Advies op maat na behandeling

Je zal onder andere de raad meekrijgen om veel te drinken om je bloed dun te maken, zodat je afvalstoffen goed kunnen geëvacueerd worden. Daarnaast zal je ook een stretching programma meekrijgen, waarbij je de gehele ketting van alle betrokken spieren kan gaan stretchen, zodat de bloedstroom overal terug geoptimaliseerd wordt en de normale chemische reacties van aanspannen en ontspannen terugkeren.

Het is erg belangrijk om bij terugkerende spanningen in bepaalde spierkettingen, samen met je therapeut na te kijken welke factoren zorgen dat je steeds hervalt. Dit kan met gewoonte houdingen of bewegingen te maken hebben, met een mechanische stress factor door bijvoorbeeld telkens bepaalde bewegingen te moeten herhalen op het werk, of door emotionele of andere stress factoren. De oorzaken aanpakken bij elk van deze situaties zal helpen om minder frequent deze klachten te moeten krijgen.

Aarzel niet en vraag houdings- en bewegingsadvies aan onze therapeuten. Denk aan: aanvullende technieken rond relaxatie of ontspanning, aangepaste oefenschema's om de mechanische stress op je lichaam beter aan te kunnen.

Dry needling Lede bij Kinesitherapie Kine Smesman.

Ontdek tips en meer via: Facebook, Instagram of YouTube.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x