Kinesitherapie Smesman

Veelgestelde vragen

Praktisch

Openingsuren Kine Smesman Meerbeke en Okegem

Kine Smesman Meerbeke: Brusselsesteenweg 260, 9402 Meerbeke (Ninove)

Maandag:           8u-20u

Dinsdag:             8u-20u

Woensdag:         730u-2030u

Donderdag:        830u-20u

Vrijdag:               8u-20u


Kine Smesman Okegem: Okegembaan 208A, 9400 Ninove

Maandag:          730u-20u

Dinsdag:            800u-20u

Woensdag:        800u-20u

Donderdag:        830u-20u

Vrijdag:              730u-20u

Wat moet ik meebrengen bij de kinesitherapeut?

  • Identiteitskaart 
  • het voorschrift van de dokter
  • Klevertje van het ziekenfonds
  • Gemakkelijke kledij

Hoeveel kost een behandeling en hoeveel krijg je terugbetaald van de mutualiteit?

Alle therapeuten hier zijn gedeconventioneerd. 

Onze tarieven zijn 31 euro voor een praktijk sessie en 33 euro voor een huisbezoek.

Wordt er aan huis behandeld?

Indien het nodig is, komen wij ook aan huis. Dit moet wel expliciet op het voorschrift vermeld staan. Wij beperken echter onze huisbezoeken binnen een straal van 5 km, vertrekkende van onze praktijk. Toch opteren we liever om onze behandelingen in de praktijk uit te voeren, aangezien we hier meer mogelijkheden hebben om uw revalidatie of behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hoe lang duurt een kinesitherapeutische sessie?

Een kinesitherapie sessie duurt een half uur. Dit wordt mogelijk aangevuld met oefeningen, een warmte pak of andere aanvullingen afhankelijk van uw klachten.

Medisch

Passen jullie accupunctuur toe in de praktijk?

Neen, accupunctuur voeren wij niet uit in de praktijk. Wij zijn wel bijgeschoold in de myofasciale therapie en dit passen wij dan ook regelmatig toe in onze praktijk.

Wat is het verschil tussen accupunctuur en dry needling of myofasciale therapie?

Accupunctuur wordt niet uitgevoerd bij ons in de praktijk. Wij maken enkel gebruik van dry needling in de "myofasciale therapie".

Bij accupunctuur worden problemen in het lichaam opgelost door de energie naar het betreffende orgaan te herstellen. Dit gebeurt door naaldjes te prikken op de energiebanen (meridianen) die overeenstemmen met het orgaan dat niet goed functioneert. Dit behandelen wij niet in de praktijk

Myofasciale therapie oefenen we wel uit. Dit kan toegepast worden bij het behandelen van pijn die veroorzaakt wordt door een verkeerd functioneren van één of meerdere spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, ook wel “triggerpunten” genoemd. Deze punten kunnen pijn geven volgens een specifiek uitstralingspatroon en worden bij ons behandeld met specifieke technieken zoals diepe massage, dry needling ( = myofasciale therapie, dit is een prikje met een droog naaldje), stretching en warmte. 


Hoe kan taping helpen?

Taping

Taping kan gebruikt worden bij veel verschillende problemen. Er zijn verschillende soorten tape met elk hun specifieke functie:

  • Enerzijds kan taping helpen om een gewricht te ondersteunen en de beweeglijkheid te beperken. Bv na een verzwikking van de voet of pols kan deze tape toegepast worden.
  • Anderzijds kan er ook een ander type tape, kinesiotape, gebruikt worden om spieren te ondersteunen. Dit kan toegepast worden bij spierscheuren, verrekkingen en contracturen en wordt zeer vaak in de sportwereld gebruikt om dat de sporter nog steeds vrij kan bewegen zoals tevoren. Verder kan deze laatste tape ook nog bij zwelling van een lidmaat gebruikt worden om de afvoer van vocht te bevorderen.Lees meer over taping

Wat is het verschil tussen lymfedrainage volgens Vodder en die volgens Leduc?

Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen methode Vodder en methode Leduc. Het resultaat van beide behandelingen is een vermindering van oedeem; er zijn meerdere wegen naar Rome.

Bij de methode volgens Vodder werken we vanuit centraal (hals of buik) naar perifeer (ledematen). Men hecht veel belang aan het stimuleren van het parasympatisch zenuwstelsel en de daaraan gekoppelde werking (een beter transport van lymfevocht).

Bij de methode Leduc spreekt men van oproepingstechnieken en resorptietechnieken.

Beide technieken maken de lymfeklieren leeg, maken gebruik van zeer zachte manuele technieken, stimuleren aanwezige lymfbanen en maken zo nodig nieuwe lymfbanen.


Wat kan kinesitherapie doen aan mijn kaakgewricht?

Kaakpijn

Pijnen rond het kaakgewricht kunnen veroorzaakt worden door te hoge spierspanning, te weinig beweging in het gewricht of juist een te beweeglijk kaakgewricht.

De spieren van het kaakgewricht kunnen pijnlijk worden door overmatig gebruik. Normaal moeten de spieren enkel werken bij het spreken, tijdens de maaltijden en eventueel bij slikken. Als je door spanning je tanden op elkaar duwt en de hele dag je spieren gebruikt, dan geraken die overbelast en kan je pijn krijgen tijdens het eten. Een voorbeeld van verkeerde gewoontes zijn lipbijten, wangbijten, tongpersen, tanden knarsen, tanden klemmen, op potlood zuigen, hele dagen kauwgom eten, … . Uw therapeut kan je helpen om deze slechte gewoontes te veranderen. Hij kan ook te gespannen spieren relaxeren via manuele therapie, myofasciale therapie of via relaxatie therapie.

Daarnaast kan je kaakgewricht pijnlijk zijn door beperkte beweeglijkheid. In extreme gevallen wordt het zelfs moeilijk om te eten omdat je je eten niet tussen de tanden kan krijgen. Dit kan het geval zijn door slijtage, na een trauma of ongeval of na operaties (litteken weefsel).  Uw therapeut kan via technieken uit de manuele therapie het gewrichtskapsel van het kaakgewricht terug oprekken, zodat je beweeglijkheid terug toeneemt en de pijn afneemt.

Tenslotte zijn er mensen die een pijnlijk kaakgewricht hebben juist door te beweeglijk te zijn. Hiervoor bestaan er stabiliserende oefeningen om de spieren rond het gewricht te trainen om de kaakbeenderen beter bij elkaar te houden.




Kan kinesitherapie helpen bij duizeligheidsklachten?

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben waaronder problemen met de bloeddruk, ziekte van Meniëre, BPPV, cervicogene duizeligheid...

Er zijn 2 soorten duizeligheid waarbij kinesitherapie U kan helpen. Enerzijds kan de duizeligheid veroorzaakt worden door een probleem hoog in de nek dat we kunnen behandelen. Anderzijds kan de duizeligheid veroorzaakt worden door een probleem met het evenwichtsorgaan (BPPV). Ook dit kunnen we als kinesitherapeut behandelen. Meer informatie daarover kunt u terugvinden bij specialisaties, namelijk bij BPPV.



Kan kinesitherapie helpen bij hoofdpijn?

Hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn beschreven. Sommige hoofdpijnen zijn afkomstig van stoornissen in de nek of het kaakgewricht. Ook toegenomen spanningen in de nek-, hals-, of kaakspieren kunnen hoofdpijn verklaren. Je therapeut zal na een grondig vraaggesprek een aantal klinische testen uitvoeren om na te gaan wat de beste verklaring is voor je pijn. Daar kan dan via technieken uit de manuele therapie, de myofasciale therapie of de McKenzie therapie op ingespeeld worden. Vaak kunnen er ook oefeningen aangeleerd worden om zelf iets aan je hoofdpijn te doen.


Kan kinesitherapie helpen bij oorsuizen of tinnitus?

Oorsuizen of tinnitus

Oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben waaronder gehoorschade, problemen met de bloedsomloop, maar ook nekproblemen, spierverkrampingen of stoornissen van het kaakgewricht. Indien er stoornissen terug te vinden zijn in de nek of het kaakgewricht, ofin spieren, dan kunnen we U met kinesitherapie verder helpen. Vaak zijn spierspanningen of een slechte mobiliteit van de nekgewrichten en kaakgewrichten verantwoordelijk voor oorsuizen en deze kunnen we beïnvloeden met verschillende technieken. Tinnitus of oorsuizen gaat vaak gepaard met duizeligheid en veel mensen met allerlei symptomen in het kader van hyperventilatie hebben ook last van oorsuizen. Hieronder vindt U enkele links met meer informatie.


Andere

Ik heb een andere vraag.

Indien uw vraag hier niet beantwoord wordt, aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x