Kinesitherapie Smesman

Kaakgewricht TMG

Kaakgewricht

Klachten aan het kaakgewricht

Constante pijn in de kaakzone, krakende geluiden, klikken of knappen in het kaakgewricht, spiervermoeidheid bij het kauwen, pijn bij geeuwen, aanhoudende pijn in en om het oor, oorsuizen? Dit zijn allemaal klachten die mogelijk veroorzaakt worden door een dysfunctie in het kaakgewricht (temporomandibulair gewricht).

Pijnen rond het kaakgewricht kunnen veroorzaakt worden door te hoge spierspanning, te weinig beweging in het gewricht of juist een te beweeglijk kaakgewricht. 


Pijnlijke kaak bij mond openen of kauwen


De spieren van het kaakgewricht kunnen pijnlijk worden door overmatig gebruik. Normaal moeten de spieren enkel werken bij het spreken, tijdens de maaltijden en eventueel bij slikken. Als je door spanning je tanden op elkaar duwt en de hele dag je spieren gebruikt, dan raken die overbelast en kan je pijn krijgen. Een voorbeeld van verkeerde gewoontes zijn lipbijten, wangbijten, tongpersen, tandenknarsen (bruxisme), tanden klemmen, op potlood zuigen, hele dagen kauwgom eten, … . Uw therapeut kan je helpen om deze slechte gewoontes te veranderen. De kinesitherapeut zal focussen op het losmaken van de kauwspieren, alsook aanleren hoe je best deze regio kan ontspannen. Er zal ook aandacht besteed worden aan een ontspannen tongpositie. Bewust worden van klemmen of knarsen is een eerste fase. Bij het afleren kan de gratis bruxx-app ook helpen, deze zal je regelmatig herinneren om je kaak te ontspannen en je tips geven.


Pijnlijke kaak met beperkte mondopening

Je kaakgewricht kan pijnlijk zijn door beperkte beweeglijkheid. In extreme gevallen wordt het zelfs moeilijk om te eten omdat je je eten niet tussen de tanden kan krijgen. Dit kan het geval zijn door slijtage, ontstekingen, na een trauma of ongeval of na kaakoperaties (litteken weefsel).  Uw therapeut kan via technieken uit de manuele therapie het gewrichtskapsel van het kaakgewricht stretchen, zodat je beweeglijkheid terug toeneemt en de pijn afneemt.


Blokkade kaak


Je krijgt je mond niet meer goed open of dicht, of je kaak hapert telkens met een pijnlijke klik? Dan heb je mogelijks een probleem met de discus in je kaakgewricht. Door middel van manuele technieken en bepaalde oefeningen is het mogelijk de klik te elimineren, en terug pijnvrij te bewegen.


Pijnlijke kaak door (sub)luxatie of hypermobiliteit


Bij volledig openen van de mond (vb gapen), is het mogelijk dat je veel verder kan dan gemiddeld, en dat de kaak hierbij zal subluxeren of pijn doen. Hiervoor bestaan stabiliserende oefeningen om de spieren rond de kaakgewrichten te trainen.


Slikproblemen/ krop in de keel / heesheid / ..


Merk je dat slikken of praten soms moeilijker is? Mogelijks zijn je slikspieren in de mondbodem of hals veel te gespannen. De kinesitherapeut kan je mogelijks goed helpen door deze regio te behandelen.


Aangezichtsverlamming ( nervus facialis parese)

Als de nervus facialis niet meer functioneert zorgt voor een plotse uitval van de mimiekspieren waarbij je het oog niet meer toe krijgt, niet meer kan lachen, neus niet meer kan optrekken, wenkbrauwen niet meer kan fronsen. Om dit te verhelpen kan kinesitherapie je zeker ook een duwtje in de rug geven. Bij het herleren van deze specifieke bewegingen in je aangezicht, is het belangrijk om gecoached te worden door een ervaren kinesitherapeut, die zorgvuldig met jou kan oefenen om de spieren correct terug te leren gebruiken, zodat er geen synkinesieën ontstaan (zodat je bijvoorbeeld in de toekomst niet ook altijd je wenkbrauwen zal optrekken telkens als je lacht). Het is belangrijk heel vaak te oefenen, en niet te hevig, rustig en zacht bewegen is de boodschap. Ook zal de kinesitherapeut je gelaatsspieren ontspannen door middel van massagetechnieken. Elektrostimulatie is iets dat vaak door artsen wordt voorgeschreven, maar helaas is hier wetenschappelijk geen bewijs voor.


Pijn in het aangezicht, rond/in je oor, in de tanden, ter hoogte van je verhemelte 

Een consultatie bij een tandarts of een NKO-arts kan uitwijzen dat er een duidelijke oorzaak aanwezig is van je pijn, zoals bij een ontsteking van een tand, of een oorontsteking. Indien zij echter niets vinden, is het mogelijk dat er een spier in deze regio verantwoordelijk is voor deze (uitstralings-)pijn. Hier kan je twee typische voorbeelden raadplegen. De Sternocleidomastoïdeus spier spier geeft typisch uitstralingspijn rond de ogen en in de oren. De Masseter spier geeft typisch uitstralingspijn in de kiezen, aan het verhemelte, in het oor, aan de wang. 


Oorsuizen

Oorsuizen is een aandoening die vele mensen aangaat. Indien het oorsuizen gepaard gaat met spanningen in de nek of kaak, en het oorsuizen beïnvloed kan worden (bijvoorbeeld luider of stiller of ander geluid) door nek of kaakbewegingen, wordt de kans groot dat kinesitherapie zal kunnen bijdragen tot het verbeteren van het oorsuizen. Hoe korter geleden het ontstaan, ook hoe beter de prognose. Zeker de moeite waard om een afspraak te maken en dit samen eens te bekijken. De kinesitherapeut zal technieken van de manuele therapie en dry needling toepassen. Houdingscorrecties, stretching en ontspanningsoefeningen kunnen zeker ook aan bod komen.


Kaakgewricht onderzoek in de praktijk

Na een vraaggesprek waarin we onderzoeken wat de oorzaak van de klachten kan zijn wordt er een klinisch onderzoek verricht. Onder andere de beweeglijkheid van het kaakgewricht, hoog cervikale gewrichten (hoog in de nek), spierspanning, coördinatie bij kaakbewegingen worden nagekeken.

Door specifieke manuele handelingen, zowel inwendig als uitwendig,  kunnen we het gewricht en zijn omliggende spieren beter laten functioneren.

Daarnaast wordt er meestal een oefenprogramma meegegeven en advies zodat de patiënt in staat is om zijn klacht zelf beter onder controle te houden.

Je kan met jouw kaakklachten terecht op onze 2 praktijk lokaties in Ninove, Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A, Ninove, naast tennisclub the Players

2 lokaties Kine Smesman in Ninove


Kaakgewricht


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x