Kinesitherapie Smesman

Duizeligheid

Duizeligheid

Welk soort duizeligheid heb ik?

Uw huisarts bespreekt met u uw klachten en wat de oorzaak zou kunnen zijn:

 • Komt de duizeligheid als u uw hoofd opeens beweegt?
  Duurt het een paar seconden tot minuten duizelig?
  Dan is het waarschijnlijk positieduizeligheid (BPPD).

 • Bent u een paar dagen de hele tijd duizelig? Kunt u alleen maar met uw ogen dicht in bed liggen? En bent misselijk en moet u overgeven?
  Dan is het waarschijnlijk neuritis vestibularis.

 • Heeft u aanvallen van erge draaiduizeligheid die 20 minuten tot 12 uur duren? Dit kan de ziekte van Ménière zijn. Bij de aanval hoort u minder, uw oren voelen vol of u hoort een piep of brom (oorsuizen). U kunt ook misselijk worden en overgeven. Klachten komen zelden tot wekelijks terug. Na 1 of 2 uur zijn de klachten het ergst. 

  Heeft u migraine en krijgt u voor, tijdens of na een migraine-aanval ook draai-duizeligheid? Dit kan evenwichtsmigraine zijn. Soms met hoofdpijn, maar soms ook zonder.


  Voor meer informatie kan u steeds terecht op deze wetenschappelijke richtlijn over duizeligheid https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/duizeligheid

Oorzaken duizeligheid

Waarom kan ik duizelig worden?

Ons evenwicht wordt bepaald in onze hersenen. De hersenen krijgen informatie binnen vanuit 3 belangrijke bronnen in ons lichaam:

 1. ons evenwichtsorgaan

 2. gewrichten en spieren: voornamelijk belangrijk in de nek, alsook rond de enkels

 3. onze ogen

Als één van de bronnen verstoorde informatie binnenbrengt in het centrum van de hersenen waar dit geanalyseerd wordt, kunnen duizeligheidsklachten ontstaan. Dit gaat soms gepaard met dubbel zien, met onstabiel gevoel, gevoel dat je zat bent, concentratiemoeilijkheden, misselijkheid, hoofdpijn, lichthoofdigheid, …

1. De oorzaak van de duizeligheid bevindt zich in het evenwichtsorgaan zelf

BPPV
Benigne paroxismale positieduizeligheid, ook wel vertigo genoemd, betekent letterlijk ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden draaiduizeligheid’.

Wat is dit? De draaiduizeligheid klachten worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ die niet op hun juiste plaats zitten. Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijgt men plotse, korte aanvallen van draaiduizeligheid. Kenmerken van BPPV zijn draaiduizeligheid die slechts enkele seconden aanwezig is na het maken van een specifieke beweging van het hoofd zoals het vooroverbuigen, het omrollen in het bed of het naar boven kijken.

Hoe kunnen wij u helpen? Wij proberen je allereerst gerust te stellen, dat dit niet ernstig is. Het is wel mogelijk dat je je tijdens of na de sessie nog even extra duizelig of misselijk voelt. Best vraag je daarom iemand je te brengen, zodat je zelf niet hoeft te rijden, zeker de 1ste keer. Zorg ook dat je geen zware maaltijd eet voor de sessie. Je hoeft waarschijnlijk maar enkele sessies te komen, om van je klachten af te zijn. Door het uitvoeren van bepaalde manoeuvres door de kinesitherapeut worden de oorkristallen terug op zijn plaats gebracht en functioneert het evenwichtsorgaan weer als tevoren.

Een niet of niet goed werkend evenwichtsorgaan kan ook ontstaan (bvb door een trauma of ontsteking in het binnenoor).

Hoe kunnen wij u helpen?  Ons duizelig gevoel zal door middel van evenwichtsoefeningen terug verbeteren. Tijdens deze oefeningen zal een licht onstabiel of duizelig gevoel zeker voorkomen, hoe meer we oefenen, hoe sneller dit verbetert. Dit kunnen oefeningen zijn op onstabiele ondergronden, op 1 been, met het hoofd in bepaalde posities, met ogen toe, oefeningen die de coördinatie tussen hoofd en oogbewegingen verbeteren, bukken en draaien.

2. De oorzaak van de duizeligheid bevindt zich in spieren of gewrichten

Cervicogene duizeligheid
Bij cervicogene duizeligheid ligt de oorzaak van de klachten aan een dysfunctie van gewrichten en/of spieren in de nek regio, waardoor deze geen accurate info kunnen doorgeven naar de hersenen in verband met de positie of bewegingen van je hoofd, en er op deze manier duizeligheid ontstaat. Hoogcervicale gewrichten en spiertjes zijn uiterst gevoelig om de kleinste bewegingen te detecteren, deze bevatten immers enorm veel receptoren die connectie maken met het evenwichtscentrum in de hersenen.

Hoe kunnen wij u helpen? Via manuele therapie of McKenzie therapie kan de dysfunctie goed behandeld worden. Zo nodig kan dit aanvullend zijn met oefeningen om de duizeligheid te verhelpen. 

 

3. Andere oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben zoals een lage bloeddruk, problemen met de ogen, chronische hyperventilatie, alsook meer ernstige oorzaken vb in de hersenen. Hiervoor consulteer je best eerst een huisarts, KNO arts of neuroloog.


Welke duizeligheid kan uw therapeut snel behandelen en oplossen? BPPV

Benigne paroxismale positieduizeligheid, ook wel vertigo genoemd, betekent letterlijk ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden draaiduizeligheid’.

Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijgt men plotse, korte aanvallen van draaiduizeligheid. Kenmerken van BPPV zijn draaiduizeligheid die slechts enkele seconden aanwezig is na het maken van een specifieke beweging van het hoofd zoals het vooroverbuigen, het omrollen in het bed of het naar boven kijken.  De draaiduizeligheidklachten worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ die niet op hun juiste plaats zitten. Door het uitvoeren van bepaalde manoeuvres door de kinesitherapeut worden de oorkristallen terug op zijn plaats gebracht en functioneert het evenwichtsorgaan weer als tevoren.Duizeligheid


U kan terecht voor uw behandeling van de oorkristallen in Ninove op onze 2 lokaties: Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A in Ninove.Welke duizeligheid kan uw therapeut snel behandelen en oplossen? Cervicogene duizeligheid

Deze duizeligheid wordt niet veroorzaakt door oorkristallen zoals bij BPPV, maar wel door een dysfunctie van de nek, vooral de hogere delen van de nek. Indien er daar een onevenwicht, een verstoorde balans is ontstaan, dan kan dit onevenwicht in de nek de oorzaak zijn van duizeligheid via bepaalde zenuwbanen. Via manuele therapie of McKenzie therapie kan de dysfunctie goed onderzocht worden en kan er een behandelplan worden opgesteld om de duizeligheid te verhelpen.

Welke andere verklaringen zijn er nog voor je duizeligheid die door ons behandelbaar zijn?

Myofasciale triggerpoints: er bestaan verkrampte spieren in het hoofd- hals- en nekgebied die duizeligheid kunnen veroorzaken. Bij neutralisatie van deze triggerpoints, zal de duizeligheid verdwijnen.


Dysfunctie van het kaakgewricht: er zijn bepaalde dysfuncties van het kaakgewricht die aanleiding kunnen geven tot duizeligheidsklachten. Laat je onderzoeken en behandelen door een gespecialiseerd kinesitherapeut, zodat duidelijk wordt welke factoren een rol spelen bij je klacht.

Kaakgewricht


Voor al deze vormen van duizeligheid kan je bij ons terecht op onze 2 praktijklokaties in Ninove: Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) en Okegembaan 208A in Ninove.keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x