Kinesitherapie Smesman

Dry needling

Vele mensen ervaren myofasciale pijnklachten door verkramping in spiervezels, met verminderde bloedstroom en verminderde zuurstof toevoer tot gevolg. Verkeerde houdingen, bewegingen, overbelasting en emotionele en andere stress kunnen aan de oorzaak liggen. Dry needling therapie kan helpen!

Dry needling of myofasciale therapie

Wat betekent dry needling en myofasciale therapie?

Myofasciale therapie kan toegepast worden bij het behandelen van pijn die veroorzaakt wordt door een verkeerd functioneren van één of meerdere spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, ook wel “triggerpunten” genoemd.  Deze punten kunnen pijn geven volgens een specifiek uitstralingspatroon en worden bij ons behandeld met specifieke technieken zoals diepe massage, dry needling (prik met een naaldje, waaronder we de myofasciale therapie verstaan), warmte en stretching.

Vragen over dry needling beantwoord

Meer info Dry Needling Gent

Dry needling wordt toegepast in bijna elke regio van het menselijk lichaam om verhoogde spiertonus te doorbreken. We denken aan: hoofdpijn, nekpijn, oorsuizen, duizeligheid, druk op de ogen, piepende geluiden in het oor, tandpijn, keelpijn, halspijn, schouderpijn, borstpijn, pijn tussen de schouderbladen, elleboogpijn, tenniselleboog, golferselleboog, polspijn, handpijn, pijn aan de vingers, buikpijn, flankpijn, pijn aan het zitvlak, liespijn, teelbalpijn, pijn aan de schaamlippen, genitale pijn, bovenbeenpijn, kniepijn, knieholtepijn, kuitpijn, pijn aan de enkel, voetrugpijn, voetzoolpijn, teenpijn …

Uw gespecialiseerde kinesitherapeut zal u eerst grondig onderzoeken en nakijken of de oorzaak van de verhoogde spierspanning in de spier zelf gelegen is of dat er een andere oorzaak is. Dit kan bv. een verminderde mobiliteit zijn in een gewricht in de omgeving van de overspannen spier, een hernia, slijtage in omliggende gewrichten, foutieve gewoontes van bewegen of foutieve houdingen met overbelasting tot gevolg. 

Langdurig aanwezige stress kan zeker ook een belangrijke veroorzakende factor zijn voor de zogenoemde actieve triggerpoints. Een triggerpoint is een te voelen bandje in de spiervezels waar de spanning verhoogd is. De actine en myosine filamenten zijn dan constant in een chemische verbinding, waardoor de spiervezels maximaal verkort zijn. Door een verstoring in de toevoer en afvoer van chemische stoffen zoals kalium, natrium, calcium en magnesium en dergelijke, zal de normale chemische werking van de spiervezel verstoord zijn. De spiervezels die normaal na contractie terug ontspannen, kunnen dat nu niet meer. Er moet een mechanische actie gebeuren om de spierspanning terug te normaliseren, waar dit normaal via een chemische reactie gebeurt. 

Door stretching, diepe manuele massage of dry needling met een naaldje, kan er een mechanische actie gebeuren om de spierspanning te doorbreken en terug een normale circulatie mogelijk te maken. Als de bloedstroom herstelt, dan komt er terug meer natrium, kalium, calcium, magnesium en andere stoffen in de spier en wordt de normale spiercontractie afgewisseld met ontspanning en loslaten van myosine en actine filamenten tov mekaar. Doordat er ook terug meer zuurstof in de spier komt bij herstelde bloedstroom, zal de pijn die aanwezig was door spierkrampen nadien verdwijnen. 

Wat is dry needling? 

Er wordt op een specifieke plaats in de spier (triggerpoint) een naald ingebracht door de huid heen. Op het moment dat het gespannen bandje (taut band) geraakt wordt, merk je een beweging in de aangeprikte spier. Dat is een twitch respons. De kramp wordt aangeprikt, je ziet de naald bewegen, je ziet een beweging in de spier, en nadien ontspant de oorspronkelijk verkrampte vezel. Er wordt door de kinesist nooit een vloeistof ingespoten. Vandaar de benaming dry needling, of droog prikken.

Acupunctuur is een oosterse techniek die reeds duizenden jaren bestaat. Hier worden ook naalden gebruikt zonder vloeistof in te spuiten. Er wordt gewerkt op bepaalde energie banen in het lichaam om verstoorde evenwichten te herstellen. Er zijn enkele therapeuten die zich bekwaamd hebben in de acupunctuur en die gemerkt hebben dat er specifieke uitstralingspatronen bestaan vanuit verkrampte spieren. Zo kan je bv. aan je schouderblad de infraspinatus triggerpoints aandrukken, en als daar een verkramping zit, dan kan je die uitstraling voelen tot diep in de voorzijde van je schouder en verder langs de buitenkant van je arm tot aan je duim. Bij neutralisatie van dit verkrampte punt, zal je geen spontane uitstralingspijn meer voelen. 

Er bestaan kettingen van spieren die samen als één geheel in een probleem zitten. Vaak zal de kinesist dus ook meerdere spieren tegelijk aanprikken om meteen de hele ketting terug gezond te maken. Je zal ook de raad meekrijgen om veel te drinken om je bloed dun te maken, zodat je afvalstoffen goed kunnen geëvacueerd worden. Daarnaast zal je ook een stretching programma meekrijgen, waarbij je de hele ketting van alle betrokken spieren kan gaan stretchen, zodat de bloedstroom overal terug geoptimaliseerd wordt en de normale chemische reacties van aanspannen en ontspannen terugkeren.

Na de behandeling kan de spierzone vermoeid en stijf aanvoelen. Door normaal te gaan bewegen en goed warm te houden door bv. warme kledij of een douche, zal deze stijfheid zeer snel verminderen of weggaan. 

Het is erg belangrijk om bij terugkerende spanningen in bepaalde spierkettingen, samen met je therapeut na te kijken welke factoren zorgen dat je steeds hervalt. Dit kan met gewoonte houdingen of bewegingen te maken hebben, met een mechanische stress factor door bv. telkens bepaalde bewegingen te moeten herhalen op het werk, of door emotionele of andere stress factoren. De oorzaken aanpakken bij elk van deze situaties zal helpen om minder frequent deze klachten te moeten krijgen.

Vraag houdings- en bewegingsadvies aan je therapeut, vraag evtl aanvullende technieken rond relaxatie of ontspanning, vraag aangepaste oefenschema’s om de mechanische stress op je lichaam beter aan te kunnen. 

Aarzel niet om jouw klacht te bespreken met 1 van onze gespecialiseerde therapeuten. Dat kan op 2 locaties in Ninove: Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A, in Ninove. Bijna alle collega's bij Kine Smesman hebben opleidingen dry needling gevolgd omdat we dagelijks in de praktijk merken dat het een meerwaarde kan zijn binnen het geheel van onze therapeutische mogelijkheden. Klik op onderstaande link om kennis te maken met onze andere specialisaties.

Dry needling

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x