Kinesitherapie Smesman

Diabetes

Diabetes is een groeiend medisch probleem in de huidige samenleving. Naast de gekende problemen met de suikerspiegel is diabetes ook de voorbode van allerlei andere aandoeningen zoals hart- en vaatlijden (hartaanval, hersenbloeding/halfzijdige verlamming, hoge bloeddruk,…), neuropathieën (gevoelsstoornissen in tenen en voet) en gewrichtslijden (ontstekingen, verminderde beweeglijkheid,…). De behandeling van diabetes vereist een multidisciplinaire aanpak waarin de kinesitherapeut op voorschrift van de arts ook zijn aandeel heeft.

Onderzoek heeft aangetoond dat een oefenprogramma, in combinatie met aanpassing van voedingsgewoontes, de suikerspiegel positief beïnvloedt. Het medicatiegebruik neemt af of neemt minder snel toe.

Tijdens het eerste consult wordt de startconditie bepaald. Op basis hiervan wordt een oefenprogramma op maat van de patiënt opgesteld en regelmatig aangepast. Dit oefenprogramma omvat zowel krachtoefeningen als conditionele training (fietsen, stappen, lopen).

Kinesitherapeuten die zich in diabetes verder verdiept hebben (cursus Kinecoach (pre)diabetes type 2) begeleiden de patiënt om de oefeningen te leren kennen  en kijken er op toe dat de oefeningen juist worden uitgevoerd. Het is tevens de bedoeling dat de patiënt zelf thuis oefent; een dagelijkse beweging van 30 minuten is aangewezen. Na een begeleidingsperiode van een 6-tal maanden weet de patiënt hoe hij zijn bewegingsprogramma kan uitvoeren en kan hij op een veilige manier bewegen/sporten.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x