Kinesitherapie Smesman

McKenzie Therapie

McKenzie therapie

Wat is McKenzie therapie?

De Mechanische Diagnose en Therapie, dit is de Mckenzie therapie, is een methode voor de behandeling van a-specifieke rugklachten en is ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland.  


Hoe gaat McKenzie therapie in de praktijk?

Aan de hand van een zeer grondig vraaggesprek wordt gezocht naar mechanische factoren (houdingen en bewegingen uit het dagelijkse leven) die de klachten veroorzaken.

Vaak wordt tijdens de eerste sessie al een compenserende houding of beweging gevonden die herhaald kan uitgevoerd worden om onmiddellijke bewegingswinst en pijnvermindering te krijgen.

In vele gevallen is dat een extensie oefening, dit is waar McKenzie het meest bekend om is geworden. Intussen weten we in 2022 dat er vaak andere richtingen zijn waardoor mensen onmiddellijk verlichting van hun klachten ervaren en meer beweeglijkheid terugwinnen. Laat een gespecialiseerd therapeut grondig nakijken welke oefening voor jou de beste is. Onderstaande oefening in de link is een voorbeeld, niet voor iedereen geschikt!Een ander voorbeeld van snelle verbetering voor een schouderklacht zie je in onderstaand filmpje.
Na het grondig vraaggesprek en bewegingsonderzoek wordt een oefenprogramma opgesteld samen met advies rond houdingen en bewegingen. Dit zorgt voor het herstellen van de balans in de wervelkolom zodat je weer als voorheen kan functioneren.

De zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de patiënt staat hierbij centraal. De McKenzie therapie is een "hands-off" therapie: slechts wanneer de patiënt geen verdere vooruitgang meer boekt door zijn oefeningen zal de therapeut gerichte passieve technieken gebruiken. Het is dus ook de bedoeling de patiënt onafhankelijk van de therapie en therapeut te maken en op die manier de kans op een terugval te verkleinen. 

Nog een filmpje over rugoefeningen die rugklacht verminderen.


Je kan voor jouw McKenzie onderzoek terecht in onze 2 praktijken in Ninove, Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A in Ninove.

Jeroen Smesman is zaakvoerder bij Kine Smesman in Ninove en heeft de opleiding credential McKenzie therapeut met succes gevolgd. Hij geeft regelmatig interne bijscholingen in het team zodat iedereen inhet team aan de slag kan gaan met deze mooie methode om mensen zelfredzamer te maken met hun klachten.

Oorspronkelijk werden er vooral successen geboekt op het vlak van wervelkolom problemen. In 2022 zijn er echter overal in de wereld therapeuten zeer enthousiast aan de slag met het systeem bezig om ook klachten aan de extremiteiten op te lossen, dus armen, benen, hoofdpijn, duizeligheid enz. 

Aarzel niet om ook voor jouw klachten op zoek te gaan naar wat je zelf kan doen. Je therapeut helpt je graag om dit samen met jou uit te zoeken.

Bel ons: 054/33.36.68Maak jouw afspraak


McKenzie therapie

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x