Sportkine
Sportkine
Sportkine: waarmee kan je bij ons terecht?
Een sportkine kan helpen bij tal van sportblessures, zowel voor de overbelastingsletsels (pees/gewrichtsontstekingen,…) als voor de acute trauma’s (enkelverstuiking, meniscusscheur, kruisbandruptuur, spierscheur...). Ook kunnen wij U helpen bij uw revalidatie na een operatie van een sportletsel. Wij maken zowel werk van het behandelen van het probleem door manuele technieken en oefentherapie als van het zoeken naar de oorzaak van uw klachten. Dit is belangrijk ter preventie zodat U dergelijke klachten in de toekomst kan vermijden. Tenslotte bereiden wij U, wanneer uw blessure het toelaat, nadien opnieuw voor op uw sporthervatting door middel van sportspecifieke oefeningen in onze oefenzaal.
Sportkine: enkele specifieke topics waar u meer kan over lezen door er op te klikken: (sommige items zijn in opbouw)
- Runner's knee
- Achillespees
- Voorste kruisband
- Rotatorcuff tendinopathie
- schouderinstabiliteit/luxatie
- Bicepstendinopathie
- SLAP letsel
- Schouderbreuk
- GIRD
- Scapulaire disfunctie
- Valgus extension overload syndrome
- Tenniselleboog
- Golferselleboog
- Pols en hand fracturen
- Mallet vinger
- Jersey vinger
- Luxatie vinger
- radiale polspijn
- ulnaire polspijn
- Carpaaltunnelsyndroom
- Skiduim/Gamekeepers
- adductoren letsels
- Labrum letsels
- Femoro-acetabulair impingement
- Groin pain (pubalgie)
- Iliotibiaal band letsel
- Hamstring letsels
- Tendinopathie
- Achterste kruisbandletsel
- Meniscusletsel
- Mediale knieband
- Laterale knieband
- Patellapees tendinopathie
- enkeldistorsie
- stressfracturen
- Mediaal tibiaal stresssyndroom
- compartimentsyndroom
- Achillespees tendinopathie
- Fascitis plantaris
- Posterieur impingement syndroom
- Anterieur impingement syndroom
Runner's knee:
Een runner’s knee ( ook wel lopersknie of tractus iliotibialis frictiesyndroom genoemd) is een overbelastingsletsel van de pees aan de buitenzijde van de knie. De tractus iliotibialis is een groot peesblad die loopt van de buitenzijde van de heup naar de buitenzijde van de knie tot over de femurcondyl. Tussen het peesblad en het bovenbeen ligt een slijmbeurs die ervoor zorgt dat de structuren goed over elkaar glijden tijdens het sporten. Soms kan er te veel druk of wrijving ontstaan van de iliotibiale band op de femurcondyl, waardoor het weefsel ertussen geïrriteerd geraakt. Op deze manier ontstaat er een overbelasting en pijn.
Deze klacht treedt voornamelijk op bij lopers (en wielrenners) en heeft daaraan ook zijn naam te danken. De pijn is inspanningsgebonden, dit wil zeggen dat de pijn optreedt tijdens het sporten en verdwijnt in rust. Een plotse toename van de trainingsduur of trainingsintensiteit kan deze klacht veroorzaken. Ook een verkeerde looptechniek of een disbalans in de spieren zijn risicofactoren.
Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek gaan we onze behandeling opstellen. De behandeling kan bestaan uit: het stretchen van spieren, het uitvoeren van myofasciale therapie (waarbij triggerpoints in de spieren worden losgeprikt), gerichte krachttraining van de heup- en beenspieren om de disbalans te herstellen, het aanpassen van de looptechniek, een juiste afstelling van de fiets, het opbouwen van een aangepast trainingsschema…
Achillespees:
Vele mensen hebben telkens terugkerende klachten in de achillespees. U kan bij ons terecht voor een grondige analyse van uw probleem. Aangepaste oefenschema's kunnen besproken worden. Onze ervaring is daarnaast dat vele aanhoudende achillespeesklachten een andere oorsprong hebben. Actieve triggerpoints in de kuitspieren of de heupspieren kunnen ook achillespeesklachten veroorzaken. Daarnaast zijn er vele rugproblematieken die eveneens deze klachten kunnen verklaren. Wij kijken verder dan de pijnzone alleen. Zeker de moeite waard om het lichaam als een geheel te bekijken en te zoeken waar de zwakke schakel zit die voor uw aanhoudende klachten zorgt. Wij helpen je graag op weg en zoeken mee naar de zwakke schakel! Op naar een betere toekomst!
Voorste kruisband:
Wat is een gescheurde voorste kruisband?
De voorste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. De voorste kruisband bevindt zich centraal in de knie. Daar loopt hij schuin voor de achterste kruisband. De voorste kruisband verbindt de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het scheenbeen. Door zijn ligging zorgt de voorste kruisband ervoor dat:
- het scheenbeen niet naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen
- het scheenbeen niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband geeft daardoor stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en bij draaibewegingen. Daarnaast ondersteunt hij de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie.
Oorzaak?
Dit is meestal een gevolg van een ongeval of van sportletsel. Vaak maakt de knie een geforceerde draaibeweging, terwijl de voet vaststaat op de grond. Daarnaast kan het letsel ontstaan bij krachtig overstrekken van de knie. Veelal gebeurt dit tijdens het sporten. Vooral beoefenaars van sporten met veel draai- en sprongbewegingen (zoals voetbal, skiën) lopen risico op een afgescheurde voorste kruisband. De scheur ontstaat vaak op momenten wanneer er geen contact is met anderen, wanneer er geen tegenstanders in de buurt zijn. Het is van belang dat een gescheurde voorste kruisband snel herkend wordt. In een vroeg stadium kan de aandoening makkelijker worden behandeld.
Behandeling?
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een operatieve ingreep, zeker bij jonge mensen die nog verder hun sport wensen uit te voeren na hun revalidatie. Hierin beschrijven we 2 fasen:
Fase voor de operatie / pre-operatieve fase
Fase na de operatie / post-operatieve fase
In de pre-operatieve fase zijn de belangrijkste doelen naast pijnstilling om de zwelling te minimaliseren, mobiliteit te verhogen en kracht te onderhouden. Deze fase duurt maximaal een 3 tal weken in samenspraak met de chirurg. Hoe beter deze periode gebruikt wordt hoe sneller de revalidatie nadien zal verlopen, vraag hierover gerust meer info bij onze therapeuten.
In de postoperatieve fase is het belangrijk om zo snel mogelijk de knie volledig te kunnen strekken. Deze strekking heb je nodig om goed te kunnen stappen. Idealiter heb je na 6 weken wanneer de krukken en brace afgebouwd worden een volledige strekken van de knie. Tijdens deze 1e 6weken wordt er uiteraard ook aandacht gegeven aan de kracht en stabiliteit van de knie, dit verloopt gradueel en stap per stap waarbij rekening gehouden wordt met de mogelijkheden van de knie.
Gemiddeld genomen kan na 3-4 maand gestart worden met loop- en sprongoefeningen, dit ook weer progressief en sap voor stap. Verder wordt daar ook de kracht en stabiliteit verder geoptimaliseerd.
Na 6 maand kan de specifieke sporttraining begonnen met inbegrip van de draaiende beweging die meestal de scheur heeft uitgelokt.
Totale duur van de revalidatie is 6-9 maand.
Uiteraard is het verstandig om medisch advies in te winnen vooraleer u bij ons een afspraak maakt. Dit kan bij uw huisarts, bij uw specialist privé of verbonden aan een ziekenhuis.
We onderzoeken uw sport klacht vanuit onze verschillende specialisaties. Verschillende technieken kunnen samen gebruikt worden om je terug te laten sporten zoals je dat graag wilt.
Aarzel niet om ons te contacteren op 1 van onze 2 lokaties in Ninove: Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A in Ninove.
Manuele Therapie
Manuele therapie is gespecialiseerde kinesitherapie waarbij mobilisaties van botstukken, gewrichten, zenuwbanen en spieren gecombineerd worden met oefentherapie. Het doel is om verstoorde evenwichten in het menselijk lichaam te herstellen, zodat er weer volledig en pijnvrij kan bewogen worden.
Dry needling
Vele mensen ervaren myofasciale pijnklachten door verkramping in spiervezels, met verminderde bloedstroom en verminderde zuurstof toevoer tot gevolg. Verkeerde houdingen, bewegingen, overbelasting en emotionele en andere stress kunnen aan de oorzaak liggen. Dry needling therapie kan helpen!
McKenzie Therapie
Lymfedrainage
Taping
Kaakgewricht TMG
Rugschool
Mulligan Therapie
Pre- en Postnatale Kinesitherapie
Bekkenbodemtherapie (Pelvische Reëducatie)
Duizeligheid
Hyperventilatie
Chronische pijn
Hoofdpijn
Diabetes