Kinesitherapie Smesman

Rugschool

Rugschool

Waarom rugschool?

Ongeveer 80% van alle rugklachten ontstaan door ongunstige houdingen en bewegingen die we onze rug laten ondergaan in het dagelijkse leven. Wie zit er eens niet doorgezakt of staat met een gebogen rug in de tuin te werken? Het zijn voorbeelden van belastende activiteiten voor de rug die tot een overbelasting van de rug kunnen leiden.  Het is daarom van essentieel belang dat U inzicht krijgt in hoe uw rug functioneert en hoe we hem zo min mogelijk kunnen belasten.

Rugschool kan U helpen indien U reeds rugklachten hebt, maar ook als preventie om rugklachten in de toekomst te voorkomen.

Aan de hand van de nodige informatie, tips en adviezen proberen we U een correcte rughygiëne aan  te leren. Daarnaast gaan we de spieren rondom de wervelzuil aan het werk zetten aan de hand van specifieke oefeningen om uw rug zo goed mogelijk te beschermen tijdens dagelijkse activiteiten.

Hoe gaan we te werk in onze rugschool?

1. Rugschool: Houdings- en bewegingsbewustzijn

Eerst en vooral moeten we een besef krijgen van wat de juiste, minst belastende houding voor onze rug is. Nadien moeten we ons bewust worden van welke houdingen wij regelmatig aannemen en hoe deze verschillen van de perfecte rugpositie. Het aanleren van de correcte zit-, sta-en ligpositie is zeer belangrijk vooraleer er verdere oefeningen kunnen gedaan worden.

2. Rugschool: Controle en spierversterking van de stabiliserende spieren rondom de wervelzuil

Wanneer we weten welke de correcte positie is die we met onze rug en nek moeten aannemen, is het natuurlijk belangrijk dat onze spieren het aankunnen om ons in deze positie te houden. Daarom is het van essentieel belang om de diepe stabiliserende spieren rondom het bekken en de wervelzuil op te trainen. Er wordt eerst gestart met spiercontrole en eens dit onder de knie is, worden er spierverstevigende oefeningen van de buik- en rugspieren gegeven. Op deze manier trachten we voldoende stabiliteit in deze regio te krijgen.

3. Rugschool: Algemene conditie

Het is niet alleen belangrijk voor ons lichaam om een goede conditie te hebben, maar ook specifiek voor onze rug en nek is dit van essentieel belang. Het trainen van onze basisconditie door de fiets, de crosstrainer of de loopband maakt daarom ook deel uit van onze aanpak.

Enkele tips en aandachtspunten voor jouw rug uit onze rugschool

Rugschool

Je kan in onze rugschool terecht op 2 lokaties in Ninove bij team Kine Smesman: Brusselsesteenweg 260, Meerbeke (Ninove) of Okegembaan 208A, Ninove.
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x